Club Rotary Bucuresti Curtea Veche

Fondat 1998

CENTENAR INSTITUTUL CANTACUZINO

ROT. ANDREI COMBIESCU-CELE DOUĂ MARI REVENIRI: ROTARY ROM NIA ȘI INSTITUTUL CONTACUZINO

Institutul Cantacuzino, care nu mai făcuse parte din 1948 din Reţeaua pasteuriană, a fost reintegrat prin efortul personal al Profesorului Andrei Combiescu (cunoscut şi apreciat de multă vreme peste graniţele ţării) în anul 1991. Acest eveniment a avut loc în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino şi la el au participat directorul Institutului Pasteur din Paris-Maxime Schwartz, directorul Reţelei Institutelor Pasteur-Luc Durosoir, Ambasadorul Franţei- Renaud Vignal, cu echipa sa, adjunctul Ministrului Sănătăţii al Franţei şi multe personalităţi medicale din Bucureşti. Există documente, fotografii, scrisori etc.
Datorită intrării Institutului în Reţeaua Pasteuriană, Andrei Combiescu a trimis peste 30 de tineri cercetători din Institut în diversele laboratoare ale reţelei (Paris, Atena, Tunis, Alger, Dakar, Antananarivo…). Şi toţi s-au întors. Cu ajutorul colegilor români care lucrau de multă vreme la Institutul Pasteur din Paris s-a creat Centrul Jacques Monod, unde se ţineau cursuri pentru tinerii cercetători din ţară şi străinătate. La sugestia profesorului Andrei Combiescu s-a înfiinţat Laboratorul de analize pentru public, iar producţia de seruri, vaccinuri şi alte produse terapeutice (Cantastim) şi-a urmat cursul normal. Şi lista este lungă.
Dar cel mai important este că profesorul Combiescu a salvat Institutul de la dispariţie. În anul 2003, Ministrul Sănătăţii de la acea vreme a decis vinderea Institutului. În prezenţa cumpărătorului, Andrei Combiescu a refuzat să semneze actul de vânzare. Reuşind să ajungă la preşedintele ţării din acea vreme, profesorul Combiescu a obţinut păstrarea Institutului, dar ministrul l-a pus să-şi dea demisia. Pentru meritele sale, profesorul Andrei Combiescu a fost decorat în 1994 de guvernul Franţei cu Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler şi de guvernul României cu Steaua României în grad de Ofiţer, în anul 2000.

Alexandru Rafila: Cel care m-a inspirat și m-a condus pe partea de formare profesională a fost prof. dr. Andrei Aubert Combiescu. Dânsul a fost timp de doisprezece ani directorul general al Institutului Cantacuzino și șeful Catedrei de Microbiologie din UMF „Carol Davila” și împreună cu el am făcut o mare parte din pregătirea de specialitate, bineînțeles și cu restul colectivului de specialiști care activa în acea vreme la Institut. Este important că a existat în România această școală cantacuzinistă, care a format medici foarte buni, unii dintre ei afirmându-se în România și la nivel internațional. Cred că un lucru important de avut în vedere atunci când se discută de relansarea Institutului Cantacuzino este recrearea acestei școli de microbiologie și de sănătate publică asociată domeniului. Ea este cea care poate da valoare și perspectivă acestei instituții.

Autor: Andrei Dorobantu

Service above self